Jesusbønnen - en økumenisk bønn


 

Herre Jesus Kristus, Guds Sønn,
forbarm deg over mig synder.

I forordet til sin bog Sources (Kilder) skriver den ortodokse teolog Olivier Clement: "Kun ved at  gi ordet til de store vitner fra den udelte kirke (kirken før de store kirkesplittelser), i en gjenerindring av den tradisjon, som er felles for alle kristne konfesjoner, kan vi leve økumenisk i vor tid."

Levende Vand har aldri utgitt sig for at være et økumenisk tidsskrift, men vårt ønske er at presentere åndelig læsning, som har sin rot i vor felles tradisjon, og dermed  gi et lille bidrag til økumenien.

Den økumeniske samtale om de forskjell kirkesamfunnene imellom, der stadig skiller, er viktig og nødvendig, men den ekte enhet skapes i bønn. Eller sannere sagt: Enheten er i bønnen.

Alle der har været på reatreater, har opplevd den dype enhet, der erfares i den stille bønn. Det kan være en stor overraskelse for mange at oppdage, at mennesker med så forskjellig bkggrunn kan oppleve sig så forenet.

Ved at fordype os i Jesusbønnen rekker vi tilbake til de første kristnes bønn - til den tradisjon, som er felles for alle kristne kirkesamfunn.

Jesusbønnen i en presset hverdag.

Den svenske domprost Per-Olof Sjogren skriver i sin lille bog Jesusbönen, at denne er et middel til at overleve i en åndelig istid:
"Ikke minst i et hardt presset dagsprogram viser det sig hvor anvendelig for ikke at sige nødvendig Jesusbønnen er. Mange alvorlige kristne klager i våre dage over, hvor svært det er i hverdagslivet at fastholde fellesskapet med Kristus. I Kirken er det skjønt at møde Ham, og hjemme kan man i Bibelen og bønnebogen fordype sig i Hans barmhjertighet og nåde, men når høgmessen er forbi, når den private andakt er ovre, og alle pliktene, oppgavene, kravene, menneskene trenger sig på, kan andakten og stilheten foran Gud være som bortblåst. Det moderne samfunns tempo er så hurtig, nervene må alltid være på høyspening, og ikke minst for den, som midt i det hele vil forsøke at leve som kristen, kan kampen for at virkeliggjøre dette blive overveldende svær, ja nesten krampaktig.

Det er især ut fra dette synspunkt, at Jesusbønnen fremstår som en hjelp for den enkelte kristne til at fastholde fellesskapet med Kristus. Også i det mest anstrengte dagsprogram finnes nu og da 1-, 2-, 3-, 5 minutters pauser, som man får foræret. En bus kjører før tiden, og jeg må vente til den neste. I stedet for at anvende de fem minutters ventetid til i tankerne at forfatte et vredt leserbrev om bussenes overholdelse av kjøreplanen, kan jeg stille tenke: "Nu fik jeg fem minutters pause. Den kan jeg anvende til at tenke på Jesus Kristus, Guds Sønn, min Herre, til at bede Ham forbarme sig over mig"(Jesusbönen s. 91).

Det tager bare noen sekunder at bede Jesusbønnen i sin fulle lengde - og i den korteste form "Jesus", er bønnen kun et sukk. Men hva kan der ikke ligge i dette korte sukk? Hvem kan sige, at de ikke har tid til bønn?

I den gamle Pakt utvalgte Gud et sted til bolig for sitt navn. Paulus miner os om, at vi er Guds tempel. Når vi ofte påkaller Jesu navn, vil vi erfare dette indre tempel, hvor vi kan være sammen med Ham. Da opplever vi, at Jesu 1øfte bliver oppfylt: "Vi skal komme til ham og ta bolig i ham" (Joh. 14,23).